Декоративни Великденски яйца

Click to enlarge

Click to enlarge

За направата на такива декоративни яйца са необходими:

 1. разноцветни конци (аз използвах конци за гоблени)
 2. лепило обикновенно водоразтворимо
 3. малка четка в случай, че на тубичката лепило няма такава, с която да се нанесе равномерно
 4. продухано, измито и подсушено яйце (може да се използва и яйце от стериопор)

В случай, че сте решили сами да си продухате яйцето това става най- лесно като с дебела игла се пробият две дупки в двата противоположни края на яйцето. После се вкарва въздух през едната с помощта на голяма спринцовка и игла към нея и от другата дупка на дъното изтича яйцето. Добре е преди да се започне вкарването на въздух, с помощта на иглата да се разбърка белтъка и жълтъка, за да излезне по-лесно. Продухването е хубаво да се прави бавно и плавно като се внимава да не се счупи черупката. След като е празно яйцето, вътре в него се вкарва вода отново с помощта на спинцовката и иглата и се продухва пак. Оставя се да изсъхне. Може да използвате и яйца от стериопор вместо продухани.Когато е изсъхнало и готово за работа избирате желания цвят конец, може и повече от един цвят, намазвате равномерно малка част с лепило и започвате от едната дупка на яйцето да навивате конеца в кръг. По принцип направата на първите кръгове е трудна, понеже трябва да са много малки, но аз ги правя на ръка  и после ги залепвам.

Click to enlarge

Продължавате да навивате конеца, като следите кръговете да са плътни един до друг и мажете с лепило само толкова колкото да залепите още няколко кръга, защото лепилото изсъхва бързо и няма да успеете да залепите после. Пък и трябва да ви остане място където да придържате яйцето с пръсти.

Click to enlarge

Завършвате на другата дупка и отрязвате конеца. Върху така полученото яйце могат да се апликират различни мотиви  или декоративни елементи. Аз се опитах да измайсторя формички отново от конец, който добре напоих с лепило и директно залепих върху вече оформеното яйце.

Click to enlarge


6 Responses to “Декоративни Великденски яйца”

 • Траяна Says:

  Страхотни са! Ще се пробваме с малчовците у дома:)

 • Milena Says:

  Невероятни са!!! Снощи направих първото и се получи страхотно. Само че аз си спестих труда около яйцата и купих пластмасови такива – хем и за по-голяма издръжливост в ръцете на децата.
  Благодаря за прекрасната идея!!!

  • Krasart Says:

   Много се радвам. Успех с останалите! Аз тогава от мерак като видях, че първото ми се получи използвах всички яйца у нас 🙂 . После открих,че по магазините тука се продават стериопорни. За децата са определено по-удачен вариант.

 • Мария Says:

  Идеята е приказна!
  Геройски сътворих двечки, които днес предизвикаха фурор в офиса.
  Поне две колежки ще творят и те 🙂
  Ако може Милена да каже с какво лепило маже пластмасовите, защото аз ползвах С200 и то върху тях не хвана. Иначе със стиропорените няма никакъв проблем.
  Още веднъж благодаря за вълшебната идея.

 • luba Says:

  прекрасни са!
  и аз ще се пробвам.
  дано да стане!
  и много благодаря за прекрасната идея!

Leave a Reply