Текстилна птичка

Click to enlarge

Click to enlarge

Розовото филцово птиче е предназначено да забавлява една малка сладурана, а зеленото от плат- моят син на 10 месеца. Голямо е почти колокото дланта на едната  ръка, и е добра идея да се сложи нещо тракащо в него, но аз съвсем забравих- следващия път :).  Освен да забавлява, такова птиче би било идеално и за декорация. А ето как и с какво всъщност го измайсторих:

  1. два цята филц/ плат
  2. конци за гоблени няколко цята
  3. пълнеж  (вата като за възглавница)
  4. шаблон за тялото

Принтирах си шаблона от ТУК и по него изрязах частите, като добавих от себе си и около 1/4  от малко светлорозово кръгче за направата на човката. С креда очертах линиите, по които ших.

Click to enlarge

Уших от всички страни като само 2-те тъмнорозови парчета на гърба не завърших до края на опашката, за да имам по- голям отвор от където да мога да обърна на лицевата страна птичето.

Click to enlarge

С помощта на ножица обърнах на лицевата страна през незашитата част.

Click to enlarge

Click to enlarge

И напълних с вата през отвора. Пак си помагах с ножицата да изпъна и набутам ватата по всички краища.

Click to enlarge

Опашката направих от различни цветове конци за гоблени, които предварително усуках на връзки по около 10 см (+-2см) на дължина и завързвах в единия край.  Направих и една малко по-дълга от всички връзки- 15 см, която сложих напречно и върху нея наредих останалите една до друга според вкуса ми. Стремих се възелчетата да са разположени и от двете страни.

Click to enlarge

И внимателно завързах на възел дългата връзка, като следях цветовете да не се омешат много, а да бъдат като по-горе.

Click to enlarge

 Със СКРИТ ШЕВ заших недовършените 2 тъмнорозови части на гърба на птичето, като оставих опашката отворена, за да напъхам около 1 см от основата на връзките и тропосах. Заших по тропоската с обикновен шев на машината.

Click to enlarge

Парчето, което изрязах за човка, завих на конус и заших със същия цвят конец към птичето.

Click to enlarge

Най- накрая избродирах с един от цветовете от опашката очи. Краищата на конеца вързах няколко пъти на възел и се получи релефен ефект. Бродирането може да се направи и в самото начало когато се изрежат частите на пилето, но аз се притеснявах, че ако ги избродирам тогава и зашия после накриво, ще стане разногледо пиле 🙂


Leave a Reply