Украса за 1-ви рожден ден- тема книги и “Малкият принц”

Click to enlarge, Photography by www.lyubenov.com, Birthday cake by www.flying-cake.blogspot.com

 

Най- вероятно ще довърша и публикувам поста си след доста вечери писане в полунощ, но се почувствах задължена да го започна именно днес 6 октомври, когато малкото ми момченце навърши 1 годинка. Сестра ми също имаше рожден ден. Вуйчото на мъжа ми също 🙂 .

Исках много да има украса за празника, защото тя придава празничен вид, кара ни да се чувстваме по- специални, а денят да е по-различен от ежедневието, с което сме свикнали до болка. Все пак ако се замислим реално “Г”олемите дни в живота ни, не са чак толкова много, че да си позволим лукса да се слеят с всички останали …

Как избрах темата- запитах се какво харесва детето ми, с какво си играе най-много, какво го успокоява, усмихва и улисва. Отговорът дойде почти мигновено- книжките. По стечение на съдбата първата книжка, от която му четохме беше “Малкият принц”- любимата на съпруга ми, а вече и моя. Имаме я на Български,Чешки и Немски език 🙂 Цветовете на украсата са взаимствани от книжката.

После избрах ресторанта за партито и се съобразих с интериора там и това какво мога да реализирам от милионите идеи в главата ми. Спрях се на 4 елемента- гирлянд за рожденика, декорация за масите, клечки за хапките, шапки за присъстващите. Имаше и 5 елемент, който признавам, че еволюира от покани за празника в подарък за спомен от тържеството. Пусто време какво да се прави. Критериите при изработката бяха: да е лесно за майсторене, да е безопасно за децата, да не изисква голяма инвестиция, да е ефектно и да се връзва с темата. Мисля че го постигнах- надявам се да хареса и на вас.

И така ред е да пристъпя по същество- кое как направих.

Гирлянда

Click to enlarge, Photography by www.lyubenov.com

Материали:

 • 5 цвята картон/хартия- лилаво, бяло, жълто, зелено и синьо
 • опаковъчна бяла панделка
 • шаблон за буквите

Click to enlarge

Директно с макетно ножче изрязах 20 кръгчета (по 5 от цвят без бялото) с диаметър 14,5 см, като за целта изполвах една гумена подложка от пасатора (стъпка 1). С най-обикновен перфоратор пробих 2 дупки на едното кръгче, което по-късно използвах за шаблон. Дупките разположих като измерих 8 сантиметрова отсечка от единия до другия край на кръгчето и на въпросната линия отбелязах 2 точки на втория сантиметър и половина и на петия сантиметър и половина (стъпка 2). Пробивах дупките една по една последователно, като гледах точките да ми се падат по средата на пробитата дупка (стъпка 3). Веднъж готов шаблона , налагах на всички останали кръгчета и директно очетравах къде да е дупката и пробивах (дори по няколко наведнъж). Нанизах кръгчетата на бяла опъковъчна панделка в последователност жълто, зелено, синьо, лилаво и закачих на секцията. Принтирах си букви за надписа в Word, изрярах ги и ги ползвах като шаблон- наложих на цветния картон, очертах, изрязах (стъпка 4) и на око залепих по една буква по средата на всяко кръгче. По- късно на място в ресторанта определих дължината на гирлянда и разпределих пак на око равномерно кръгчетата по него. Закачих го с помощта на 2 безопасни игли за пердетата в ресторанта.

Декорация за масите

Click to enlarge, Photography by www.lyubenov.com

Материали:

 • 2 цвята хартия- лилаво, бяло
 • опаковъчна лилава панделка
 • двойнозалепващо тиксо и обикновено
 • книги от семейната библиотека

Click to enlarge

Декорацията се състоеше от 4-5 книги облечени съответно в бяла и лилава хартия (стъпка 1), сложени една върху друга и опаковани като подарък (стъпка 2 и 3). На върха на всяка купчина от книги залепих с двойнозалепващо тиксо по една панделка. За всяка  панделка използвах опаковъчна лента 2,8 метра.Навих панделката 10 пъти около пластмасово шише от литър и половина (стъпка 4), после прегънах на две (стъпка 5) и на сгъвките отрязах както на снимката (стъпка 6). С малка летичка завързах през средата навитата панделка по така получените улеи (стъпка 7) и започнах едно по едно да изваждам всяка фльонга от панделката (стъпка 8). Когато изкарах всички фльонги панделката ми имаше малко неугледен вид като на стъпка 9, но с малко наместване на фльонгите заприлича като от снимката на фотографа.

Клечки за хапките

Click to enlarge, Photography by www.lyubenov.com

Материали:

 • бяла хартия
 • пънч звезда
 • клечки за зъби

Click to enlarge

С пънча изрязах звездички от обикновена бяла хартия, които залепих една с друга на върха на всяка клечка за зъби.

Шапки за парти

Click to enlarge, Photography by www.lyubenov.com

Материали:

 • 3 цвята хартия- лилаво,жълто и бяло
 • пънч звездичка
 • 3 цвята опаковъчна панделка- лилаво, жълто и бяло
 • ластична корда (по 40 см на шапка)

Click to enlarge

Направих си шаблон, по който очертах 8 лилави и 8 жълти шапки (стъпка 1). Изрязах ги като оставих по една лента отстрани където да нанеса лепилото (стъпка 1), което равномерно разпределих с помощта на парче хартия навсякъде (стъпка 2) и залепих (стъпка 3). След като изсъхнаха отрязах върха на всяка шапка на разстояние около половин см (стъпка 6) и  в получената дупка намуших по една връзка с накъдрени панделки. За всяка връзка използвах по 3 бели ленти опаковъчна панделка и по една цветна лента (лилава за лилавите шапки и жълта за жълтите). Лентите наложих една върху друга, прегънах през средата (стъпка 4) и накъдрих с помощта на ножица (стъпка 5), после разцепих всяка накъдрена лента на две.  След като намуших всяка връзка към шапката, при нужда подстригах с ножицата стърчащите краища, като на върха на цветните ленти залепих по 2 бели звездички една към друга (стъпка 7).  С помощта на пергел пробих дупки от ляво и от дясно на шапките (стъпка 8 и 9) и нанизах ластичната корда (около 40 см дължина), така че краищата й да се паднат във вътрешността на шапката и завързах по няколко възела на всеки.

 

Покани/ подаръчета за гостите

Click to enlarge

Click to enlarge

 

Материали:

 • 2 цвята хартия- лилава и жълта
 • пънч звездичка
 • обикновен перфоратор
 • бяла опаковъчна панделка
 • разпечатани снимки на сина ми през различните месеци
 • CD-та

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Идеята на поканите/подаръчета е да бъдат като книжка, където на всяка една страничка да има снимка от различните месеци през първата годинка на детето ми. Кръгла е защото символизира планетата на Малкият Принц- неговия живот. Измежду всички бели звездички от връзката на поканата има една жълта- това е моята звездичка сред милиони и милиони други… А дисковете купих с идеята да ги сложа във книжката.  На тях да запиша клипче на фона на песента “Раждане” на Слави Трифонов и Ку Ку Бенд, в което да включа снимки от бременността ми и първата годинка на сина ми. За сега това продължава да бъде идея, поради липсата на време…

И така поканите направих като изрязах по 6 малки кръгчета за страници (очертани със CD) и по 2 големи кръгчета за кориците  (очертани със една порцеланова чинийка няколко милиметра по- голяма от CD-то ) на миникнижката. Залепих снимките по месеци, като първия месец започнах от вътрешната страна на корицата, а от външната й страна залепих снимка от бременността ми. После пробих с перфоратора дупка горе долу по средата на лилавата част от страницата. Наложих страницата по средата на корицата и очертах с молив дупката, която после пробих с перфоратор (стъпка 2). Една от страниците използвах като шаблон и очертах дупките на всички останали които пробих с перфоратор. Вече пробити всички страници, залепях за тях по една снимка като дупката ми служеше за ориентир как да залепя снимките така че да бъдат ориентирани всички в една посока. Като налепих всичките 6 страници ги нанизах на един молив (стъпка 3) за по-лесно после, когато във стъпка 4 промуших през всички дупки опаковъчна лентичка дълга 15 см, разделена на малки лентички. В стъпка 5 и 6 съм показала как изглежда поканата отпред и отзад вече захваната . В стъпка 7  подготвих последната страница да е част от джоба за CD-то, като й залепих 5 малки лентички, които прегънах по CD-то(стъпка 8 ) и залепих задната корица (стъпка 9). След като изсъхна добре и я отворих CD-то беше незабележимо в джоба си (стъпка 10 – под дясната снимка е). Подстригах малко лентичките (стъпка 11) и на няколко края залепих една за друга 4 бели звездички и една жълта (стъпка 12).

 

 

 

 


12 Responses to “Украса за 1-ви рожден ден- тема книги и “Малкият принц””

 • inaxastra Says:

  Нямам думи!!!
  Неимоверно идейно, семпло, стилно и толкова, толкова трогателно…

  • Krasart Says:

   Инче, благодаря за комплиментите! Знаеш, че ти ценя мнението на естет ;)Права си че е трогателно… Това е момент от живота ми, който ще остане и след мен. Да даряваш обич и усмивки е най- скъпият подарък… Дано един ден и децата ни споделят това мислене. На теб ти предстои скоро да го изпиташ ;)Целувки на Мартеничката!

 • Деничка Звездичка Says:

  Краси,

  Много фин, сладък и уютен рожден ден сте имали. Грабнаха ме всички неща – първо мислех, че най-много харесвам поканите, след това се влюбих в подаръка с книгите, а гирляндът и звездичките също ме грабнаха. Така че всички са за комплимент, а ти най-вече. Да ви е живо и здраво момчето! : )

  • Krasart Says:

   Деничка, мерси много за пожеланията и хубавите думи!”УЮТНО”- Точно това е чувството което искам да пресъздам винаги не само за мен, но и за хората около мен. Радвам се много че си го усетила.
   Поздрави и усмихната седмица!

 • Maria Says:

  Привет, Краси! 🙂
  Наскоро открих блогчето и съм впечатлена от всички красиви идеи, които показваш!
  Създала си невероятна атмосфера за празника, всичко е толкова нежно, свежо, различно и напълно в тематиката! Пожелавам ти да напълниш това място с още много красиви творения, а на малкото човече – честит рожден ден! Да ви е живо и здраво, да ви радва много и усмивката никога да не слиза от лицето му!
  Сърдечни поздрави! 🙂
  Мария

  • Krasart Says:

   Мария, благодаря ти от сърце за пожеланията! Дай Боже да е така и да се връщат стократно и на теб! Радвам се, че съм те спечелила за читател, не за да си четкам егото, а защото съм намерила в твое лице човек със същите интереси като моите. Какво по- хубаво от приятели, пък ако ще и да са виртуални!
   Поздрави и ще се радвам да се отбиваш тук, когато можеш.

 • minalina Says:

  Поздравления, Краси! Страшно много ми хареса всичко, което си направила – личи си с колко ентусиазъм и любов си проектирала и усъществила всичко. Радост за окото е да гледаш такива хубави неща. Да ви е жив и здрав малкият Алекс и все така да вдъхновява мама!

  • Krasart Says:

   Много, много мерси! Радвам се на всеки един коментар, понеже това беше наистина нещо много важно за мен!

 • violeta Says:

  Чудесна приказка си пресъздала, Краси! Много красота и емоция и любов… Много ми харесва цялата идея и се замислям дали да не се опитам да пресъздада нещо подобно с поканите (и на нас ни предстои 1 годинка скоро). Ще се радвам да ми помогнеш с напътствия как се правят надписите и снимките – във фотошоп ли са сглобени или как? Поздрави за хубавите и вдъхновяващи идеи!

  • Krasart Says:

   Привет Виолета,
   благодаря ти за високата оценка и милите думи! Предстои ти страхотен момент- стискам палци да протече така както си го представяш!
   По питанките: да използвах фотошоп за надписа, който добавих към вече обработена кръгла чернобяла снимка следвайки това видео http://www.youtube.com/watch?v=tKldVR1rHJ8 и пикаса https://picasaweb.google.com , за да направя снимките кръгли чернобели . Пикасата в момента е променена и част от опциите, които бяха налични преди- вече не са 🙁 но ако потърсиш някое видео как да изрежеш снимка в кръгла форма с фотошоп мисля пак ще постигнеш същия резултат. (аз го правих с пикаса понеже знаех как става, и не ми се губеше време да разуча фотошопа). Пиши на е-майла ми при нужда, ще се постарая да ти отговоря при първа възможност.

 • violeta Says:

  Много благодаря!

 • Dani Says:

  Изключително приятна украса, създадена с много емоция и любов!Благодаря ви за споделените идеи!

Leave a Reply