Да посрещнем пролетта в Етнографския Музей в Прага

Заповядайте в Неделя- 25 Март от 10.00 до 17.00 часа  в Етнографския Музей в Прага, за да посрещнем заедно пролетта. Основно ще се представят чешките традиционни обичаи и занаяти, свързани с настъпването й, и Великден. Ще се твори, рисува, украсява. Ще се декорират краслице (красиви великденски яйца), меденки, изработват помлазки (чешкия великденски вариант на сурвакница) и още куп неща. За повече информация кликнете  ТУК.

В същото време ще може да се насладите и на красивата изложба от традиционни Български Народни Украшения, във връзка с която получих покана за участие в креативната среща. Моята задача е да представя българските обичаи и традиции за посрещане на пролетта, а именно Мартениците. Цветовете им красят месец Март и са символ на  кръв и живот (червеното), чистота и щастие (бялото). Тръгнала от своя първообраз- усукан бял и червен конец, който се е връзвал от най-старата жена в семейството на децата за здраве и против уроки, Мартеницата еволюира до вид на гривни, различни украшения и форма на животни и не само (на мен ми идва малко комерсиално 🙁  ) В днешно време всеки подарява мартеници на близки и приятели за щастие и късмет.  Като цяло тя се носи от 1 Март до настъпването на пролетта, като в различните краища на България символите за това са различни- първото цъфнало дърво, първият щъркел, първа пролет. После се окичва на  дръвче, за да е плодородна годината.

Реших да представя на посетителите класиката: “Пижо и Пенда”

Click to enlarge

Смятам, че чехите ще уважат българската традиция, но надали ще я почувстват по същия начин като нас, затова реших да представя Мартеницата в доста разпространения й вид напоследък- а именно гривна. Може да видите стъпките на изработването й ТУК.

Click to enlarge

Картичката ще бъде трета от мартенската поредица. За мен лично тя е чудесно средство за сърдечни пожелания, като не ни вкарва в чуденка къде точно да си я закичим наред с всичките мартеници, които сме получили. За да проследите направата й кликнете ТУК

Click to enlarge

Понеже събитието е насочено основно за деца и родители, и ще бъде в стил Пролет/ Великден, подготвих надявам се нещо интересно за малките посетители, което няма нищо общо с нашите традиции, но пък е много пъстро, весело и многофункционално. Хартиени къщички за птици 🙂 , които могат да се използват като опаковка на лакомства или просто като украса. ТУК може да видите как съм ги изработила

Click to enlarge


Leave a Reply