Великденски яйца- писане с восък стъпка по стъпка

Великденски яйца- писане с восък стъпка по стъпка

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Великденски яйца- писане с восък стъпка по стъпка

Click to enlarge

Необходими материали:

 • яйца сварени (леко топли, но не горещи /със стайна температура) или продухани
 • пчелен восък (тук в Прага се продава в магазини за майсторене, или в магазини за свещи- навит и оформен като свещ,като на снимката по-долу, може да си го набавите и от хора, които се занимават с пчеларство)- той е напълно безвреден и изписаните с него яйца са подходящи за консумация
 • восъчни пастели (в почти всяка книжарница може да ги намерите)- те не са предназначени за хранителна употреба и яйцата изписани с тях не са годни за консумация, а само за декорация.
 • писалка- молив/химикал/пръчица, на която от едната страна е забодена здраво карфица. Ако има малка глава писанките стават ситни, с голяма глава са едри. За снимките използвах най- малката.
 • метална капачка от буркан/ алуминиевата опаковка от чаени свещички
 • аромалампа за нагряване на восъка/пастела когато се сложи в капачката/алуминиевата опаковка. Важно е да се намери положението, когато восъка ще е достатъчно нагрят без да кипи,за да може лесно да се нанася. За целта ако усетите, че восъка не е нагрят много и се пише трудно с него, повдигате свещта да е по-близо до восъка  или обратното.
 • ръкавици- добре е да ги използвате, за да предпазите яйцата от евентуални петна
 • ластичка- определено е удобство и ако я поставите вурху яйцето ще се ориентирате много по-лесно за симетрията при изписването.
 • боя за яйца

Click to enlarge

И така самото писане става по следния начин:
Яйцата се сваряват и се оставят да поизстинат и изсъхнат. Най добре се рисува върху топло яйце, но в никакъв случай горещо понеже восъка не може да засъхне. Ако яйцата са ви сварени предварително и ги вадите от хладилника то трябва да се оставят да достигнат стайна температура. Восъка не може да се нанася на студено яйце!!! Също много важно е да се знае, че когато се нанесе восъка на яйцето, то не трябва да се вари или пуска във вряла боя, защото восъка ще се разтопи!! Има 3 основни елемента при писането с карфици- точка (.), горната част на удивителна(!), запетайка (,).  Писането става като главата на карфицата се топва в разтопения восък и се прави веднага точка/удивителна/запетайка на яйцето. Запетайката става като се сложи точка на яйцето и се прави рязко движение в желаната от вас посока. Едно топване във восъка е равно на една точка/запетайка. Прави се сравнително бързо защото восъка засъхва бързо. Самото движение от топването на карфицата във восъка до нанасянето върху яйцето трябва да е също бързо.

Basic symbols, Click to enlarge

Тук показах как се прави вълна:

Стъпка 1: по средата на яйцето разполагам симетрично точки

Стъпка 2: изписвам удивителна срещу една от точките, тя ми е за ориентир и от нея тръгвам да изписвам остатъка от вълната

Стъпка 3: слагам удивителни между самите точки

Стъпка 4: изписвам още една удивителна по средата на образувалия се прав ъгъл

Стъпка 5:изписвам още 2 удивителни и така попълвам полукръга с удивителни

Стъпка 6: обръщам яйцето наопаки и изписвам удивителна на съседната точка, и попълвам по същия начин описан в стъпка 5

Стъпка 7: следвайки модела изписвам вълната на половината яйце

Стъпка 8: разделям с точки и другата половина на яйцето

Стъпка 9:  за удобство докато съм поставила ластичката разделям с точки остатъка от яйцето според модела който съм си избрала да изписвам (в случая 3 вълни), свалям ластичката и исписвам на същия принцип остатъка

Click to enlarge

Съвети от моя личен опит:

1. Пригответе се предварително- купете си материалите, разтопете си восъка в капачките (той като изстине ще засъхне), направете си писалки (може да използвате карфици с различна по големина глава, има едни дето са с топчета накрая- с тях става по бързо, колкото по- голяма е главата на карфицата толкова по-големи точки/запетайки стават, на мен по ми харесват малките, но са по-връткава и бавна работа). Ако оставите всичко за деня на самото боядисване може да ви мине много бързо мерака, тъй като самата подготовка също изисква време.

2. За съвсем начинаещи – изпишете не повече от 10 яйца (след 10-тото ще ви писне сигурно понеже в началото се пишат по-бавно), използвайте лесните символи най-много: точките. Запетайките са най-трудни за нетренирана ръка. Може да си изрежете от хартия шаблон- цветенце примерно, да го прилепите с вода към яйцето и да го очертаете с точки- хем лесно хем няма да изпуснете симетрията. Друг лесен мотив за цветенце е 5 точки за листенца и една по малка по средата за венчелистчета.

3. Нарисувайте си на лист какво си представяте да нанесете върху яйцето- така ще имате идеята какво ще се получи накрая. Разбира се и импровизациите са хубаво нещо и може директно да изписвате, но аз съм се разочаровала понякога от крайния резултат.

4. Може да си направите генерална репетиция, за да ви свикне ръката и да имате идея как става. Оставете няколко несварени яйца  да станат със стайна температура и после ги изпишете. Ако сте използвали само пчелен восък си ги приберете обратно в хладилника и ги ползвайте по- късно за готвене. Може да се пробвате да рисувате и върху хартия. Изписването на яйца е като писането на буквички- първите винаги са доста разкривени и понякога несполучливи, но с практика ще се учудите колко лесно е всъщност.

5. Пастела а и самия пчелен восък се махат като яйцето леко се нагрее на пламъка на свещ, докато се разтопи и се попива със салфетка. Идеята на пастела е да не се маха защото в това е ефекта, но ако не намерите пчелен восък, може да изписвате с пастели и после да ги свалите. Пчелния восък е по- добре да се махне после за по-добър контраст.

6. Моята техника на варене на яйцата- изваждам ги от хладилника и оставям да станат със стайна температура. На дъното на тенджерка слагам малка хавлия, нареждам яйцата на 1 ред, похлупвам с чиния да не мърдат, слагам 1 с.л. сол, включвам котлона на средна степен и казвам една молитва 🙂 Като заврат изключвам котлона  и засичам 15 мин , после ги махам от котлона.

 

 


6 Responses to “Великденски яйца- писане с восък стъпка по стъпка”

 • bori Says:

  moje li da obqsni6 kak ocvetqva6 vosyka

  • Krasart Says:

   На снимката съм показала разтопени восъчни пастели различни цветове- тях не оцветявам така ги купувам. Иначе пчелния восък като се разтопи може да се оцвети със сладкарска боя на прах, но не се получава добре- цветовете са доста бледи. Сега видях че се продава в Кауфланд, готов оцветен восък.

 • bori Says:

  6te se polu4i li ako raztapqm vyrhu sve6t direktno a ne polzvam apoma lampa

  • Krasart Says:

   Да, стига да има в какво да си разтопиш восъка и да има как да си го закрепиш над свеща, за да може да регулираш на какво разстояние да ти е восъка от пламъка. Виждала съм постановка с огъната лъжица, в която седи восъка директно над свеща, а дръжката на лъжицата е забита в буркан с пясък.

Leave a Reply