Великденски хартиени орнаменти

Click to enlarge

Материалите, които използвах са следните:

  • разноцветни хартии
  • обикновено лепило
  • рафия (натурално лико)
  • дървени шишчета
  • бели помпони
  • шаблони- разпечатайте от тук: diy-easter-paper-ornaments-free-printable

Click to enlarge

Шаблоните е желателно да изрежете прегънати през средата за да сте сигурни, че едната половина ще е като другата. Иначе може по-късно като залепяте орнаментите един към друг да не ви съвпаднат хубаво.

Яйце:

Очертайте 2 яйца (снимка 1), изрежете (снимка 2), намажете едното яйце с лепило от вътрешната му страна, добавете лентичка рафия прегъната на 2 (снимка 3), залепете за другата вътрешна част на второто яйце(снимка 4). Ако искате може вместо рафия за окачване да сложите дървено шишче преди да залепите яйцата.

Зайче:

Очертайте 2 зайчета(снимка 1), изрежете (моят метод е първо изрязвам по външния контур, накрая изрязвам хартията между ушите както съм показала на снимка 2), намажете едното зайче с лепило от вътрешната му страна и към него добавете 3 тънки лентички рафия за мустачки, дървено шишче. На другото зайче от лицевата страна му залепете помпона за опашка  (снимка 3). Залепете зайчетата едно за друго, подрежете му мустачките (снимка 4). Ако искате вместо  дървено шишче  за забождане в саксия, може да сложите рафия за окачване ,между ушите на зайчето, преди  да залепите двете му части.

Пепепрудка:

Очертайте 2 пеперудки (най-добре прегънете листа наполовина и очертайте само едното крило както е показано на снимка 1), изрежете (снимка 2), с парче рафия завържете пеперудите една за друга веднъж и не стягайте до край, пъхнете дървено шишче през средата на рафията първо при основата после при главата, така че шишчето да мине между двете пеперуди и да е фиксирано от рафията (снимка 3),затегнете възела- той ще ви остане от едната страна на шишчето и направете още един от другата му страна. Всеки един от двата края на рафията завържете самостоятелно на възел на малко разстояние от главата- ще направите антенките. Изрежете остатъка от тях (снимка 4). Ако искате вместо  дървено шишче  за забождане в саксия, може да сложите рафия за окачване , като преди да вържете антенките отделите по една малка лентичка от двете връзки рафия и ги завържете заедно на възел(виж малката пеперудка на снимка 5).

Цвете:

За очертаване на цветето имате нужда от сгънат 2 пъти през средата лист и очертавате само 1/4 от цветето  (както е показано на снимка 1). Изрежете и когато разгънете цветето то ще изглежда като на снимка 2. Необходимо е всичките му  листа да бъдат прегънати през средата в една посока, затова прегънете последователно наполовина цветето (снимка 3). Вземете няколко лентички рафия като сноп, усучете2-3 пъти през средата им , която залепете в центъра на цветето (снимка 3). Постарайте се рафията да се разпръсне равномерно около центъра на цветето. Може да се наложи да притискате малко по-дълго докато залепне. Залепете и помпона в центъра, притискайте помпона докато не залепне здраво (снимка 4). След като изсъхне и е здраво залепено всичко боднете едно шишче някъде между помпона и рафията (снимка 5).

 

 


Leave a Reply