Играчка от плат- пиленце с къщичка

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Обожавам да правя  подаръци… Ще ви представя още един от тях за една малка кокетна дама (бродерията е специално за нейната горда мама). За такава къщичка трябва много мерак, понеже е малка и работата е пипкава и бавна, но пък когато я уших се получи точно както си я представях. Може да се пере- желателно на програма за фино пране. По принцип шаблона, който използвах е за направата на хартиена къщичка, в която се влюбих и само се оглеждам за подходящ повод, за да я реализирам. В моя вариант това е играчка определено за деца над година и половина понеже пиленцето се получи с размерите на блокче “Lego” предназначено за деца от година и половина нагоре. Идеята ми е играчката да спомага развитието на фината моторика, при вкарването на пилето в дупката, да изгражда асоциации и на по- късен етап пак да бъде интересна понеже ще е мини вариант на кукленските къщи. Като си изпее ролята на играчка може да бъде чудесно допълнение към украсата по някой пролетен повод. Не съм зашила покрива напълно за къщичката (виж стъпка 17 ), понеже исках детето да има свободен достъп до вътрешността й. Само едно не успях да направя както исках, и това е клона, на който да се поставя пиленцето (пак с идеята за развитие на фината моторика), получи се малко нестабилен и ако някой има виждане и реализации в по- стабилен вариант ще се радвам да сподели. Хайде преминавам към обясненията по снимките.

Небходими материали за къщичката:

  • бял памучен плат
  • памучен плат с десен/мотив
  • джинсов плат за покрива и клона
  • вата
  • разноцветни конци за гоблени
  • шаблон създаден от Melissa Bickford и представен от www.nicholeheady.typepad.com– изтеглих и разпечатах от ТУК:

Необходими материали за пиленцето:

  • вата
  • пухкав памучен чорап
  • разноцветни конци за гоблени
  • шаблон (може според мен и без, но е улеснение за размерите)- поради технически причини шаблона ще бъде публикувам след месец

Click to enlarge

Разпечатах и разрязах шаблона на къщичката, както съм снимала в стъпка 1 и по получените шаблони изрязах  еднакви парчета от белия плат, този на десена и от ватата. Покрива има размери 8,5 x 15 см, добавих по 1,5 см резерв от всички страни и изрязах 3 еднакви правоъгълника с размер 11,5 x 18 см от джинсовия плат, този с десен и ватата. Заделих едно парче с размер 3×2 см от джинсовия плат за клона (ако искате да имате разклонен клон  може да го направите с 2 парчета). В стъпка 2 уших предната и задната стена на къщичката по пунктираната линия на шаблона (без основата -от там се обръща елемента) като наложих парчетата в следния ред: най- отдолу вата, после бял плат и после плат на десен. Тази част на плата която искате да ви стане лицева трябва да гледа навътре към лицевата част на другия плат. Премахнах шаблона, обърнах,  изпънах добре краищата с помощта на ножица и изгладих. В стъпка 3 първо наложих парчетата в споменатия вече ред, най-отгоре захванах шаблона с кърфици, подпъхнах една от двете ушити стени, както съм снимала и я заших само към долните 2 слоя (бял плат и вата) на място където се пада пунктираната прерязана линия. Изтеглих стената навън и по същата процедура приших втората стена и изтеглих навън. После уших шаблона към платовете от ляво и отдясно по пунктираната линия, отгоре и отдолу по непрекъснатата линия, като местата с пришити стени не ги минах. Резултата трябва да е като на снимка 4 и премахнах шаблона.

Click to enlarge

В стъпка 5 обърнах така получената къщичка през незашитите дупки в основата на предната и задната стена. Изпънах краищата добре с ножица и разгладих. Незашитите дупки заших на ръка със скрит бод (стъпка 6), като използвах конец останъл при шиенето с машина (както и навсякъде по-долу, където имах тази възможност). По-лесно ми беше да не започвам всеки път нов конец, така че гледах да си оставям по- дълги такива при шиенето. В стъпка 7 уших покрива като разположих платовете по споменатия вече ред (вместо бял замених с джинсов плат) и оставих една незашита страна, през която обърнах покрива на лице и тогава заших на ръка. Трябва да получите правоъгълник с размери 8,5 x 15 см. В стъпка 8 заших покрива през средата с цел лесно да се огъне после, и снимах лицевата бяла част на къщичката (както се вижда съм си заделила няколко по- дълги конеца за по- нататъшно ушиване).

Click to enlarge

Най-трудно от всичко ми беше да измисля как да ушия дупката… Е измислих го 🙂 Изрязах кръгчето от шаблона и го закрепих с кърфица на око по средата. От плата на десен изрязах лента на верев и започнах да я пришивам на ръка както  на снимка 9, докато не обиколих цялото кръгче. На снимка 10 съм показала как изглежда другата страна след като лентата е вече зашита. В стъпка 11 изрязах кръгче от плата като оставих около 2 мм растояние до шитото на ръка. В стъпка 12 приших със скрит шев веревната лента, така че да обхване изрязаното и да покрие шева на ръка. В стъпка 13 снимах вече завършената дупка.

Click to enlarge

Приших стените една за друга със скрит шев, както съм показала в стъпка 14. В стъпка 15 наложих къщичката по средата на покрива, отбелязах местата за шиене с кърфици и отново със скрит шев заших двете части. На снимка 16 снимах покривът е в завършен вид, а на снимка 17  се вижда колко съм оставила незашита част и от двете страни на покрива, за да може детето да има свободен достъп.

Click to enlarge

Клонът направих от правоъгълно парче джинсов плат с размери ……, който завих на руло, краят подвих навътре (стъпка 19) и заших със скрит шев. Получи се малка джинсова пръчица (снимка 20), която приших към къщичката блозо до основата на й (снимка 21).

Click to enlarge

За да добие завършен вид, и понеже знам, че бродерията е слабост на майката на сладуранката, за която е това подаръче, избродирах тревичка и цветенца с конци за гоблени както съм показала на снимка 22 и 23. Пълна импровизация.

Click to enlarge

Пиленцето уших от петата на пухкав памучен чорап. Прикрепих шаблона с кърфица и първо заших горната му част като оставих и незашита към опашката, за да мога да го обърна от там (снимка 24). После изрязах пилето от петата (снимка 25), обърнах с помощта на ножица (снимка 26), и пак с помощта на ножица напълних пилето с вата  като на главата и тялото сложих повечко, а на врата- по-малко (снимка 27).

Click to enlarge

Завързах му панделка на вратлето с конец за гоблен (снимка 28) и уших краищата на конеца по средата на панделката. Пак с конец за гоблен оформих човката както съм снимала в стъпка 29 и 30. С обикновен черен конец избродирах очите (стъпка 31).

Click to enlarge

Опашката заших първо със скрит шев  (стъпка 32) и после от двете й страни я прихванах с няколко шева на ръка да се свие в основата си (снимка 33).


Leave a Reply