Как се правят Пижо и Пенда?

Click to enlarge

Click to enlarge

Тези Пижо и Пенда представих миналата година на Пролетен Workshop в Етнографския Музей в Прага, където бях поканена да участвам и да покажа българските традиции за посрещане на пролетта. Въпреки, че чехите нямат подобна традиция, всички деца се радваха ужасно много на мартеничката, защото я възприемаха като малки кукли от конци. Тази година смятам да се включа с нея в един благотворителен Workshop- Мартеници за Яна.

Материалите са:

  • бяла прежда
  • червена прежда
  • ножици
  • правоъгълно картонче ( 5 x 9 см )
Click to enlarge

Click to enlarge

Отрязах бял и червен конец около 30 см дължина и ги завързах в единия им край на възел (стъпка 1). Усуках ги (стъпка 2).  Предполагам повечето знаят как се усуква конец, но все пак да споделя моята техника. Хващам белия край със зъби или с безопасна игла за дивана, опъвам конеца и започвам да усуквам червения край в една посока. Колкото повече усуквам толкова по-гъсто ми се получава ефекта на преплитането. По някое време преценявам, че стига толкова и без да пускам нито един от краищата, прегъвам конеца така, че средата да ми се падне възелчето, което пускам свободно да се развърти. Ето как те се усукват. Изпъвам с ръка ако има нужда. На снимка 3 започнах да навивам червена прежда за Пенда, около картончето, а усукания конец пъхнах най-отдолу. Всеки сам си преценя колко дебела да стане Пенда, на мен ми харесва да е по-пухкава, а не “хилава”. Усуканата връв завързах (снимка 4) и тук да кажа, че едва после установих, че не е добре да се реже стърчащия край, а да се остави така дълъг. С ножица разрязвах намотаната червена прежда в основата, прегънах я  там където е вързана с усукания конец, така че стърчащия край и възела да останат по средата (снимка 5).

Click to enlarge

Click to enlarge

Усуках няколко пъти за врат, по-дълъг червен конец, който завързах на възел и краищата му смесих с другите конци (снимка 5). Много по-надеждна ще стане вашата мартеница, ако не режете конеца до възела! Разделих Долната част на Пенда на 2 равни части и между тях сложих навита на ръка малко червена прежда (снимка 6). Така взе да се оформя моята Пенда и на снимка 7 съм показала как й направих тоалета 🙂 Използвах дълъг бял конец, който първо увих 2 пъти в кръста, после увих последователно по диагонал през торса й (снимка 7). След всеки диагонал правех по едно завъртане около кръста, а за да изпъкнат самите диагонали е най-добре да се направят по 2 пъти (снимка 8). Накрая завързах белия конец и отрязах.

Click to enlarge

Click to enlarge

Ръцете оформих, както съм показала на снимка 9- завързах с червен конец, който смесих с краищата, а не отрязах в основата на възела. После изрязах излишното (снимка 10), и за да придам хубав вид дооформих с ножица ръцете като полусфери (снимка 11). Подравних полата на Пенда с ножица. Пижо направих по същия начин като Пенда, като единствено добавих червения елемент и на краката му (снимка 12).

 


Leave a Reply